Atmosfer Kontrol Sistemleri
Sebze ve meyveler toplandiktan sonra da gelisimlerini bir süre devam ettirirler. Bunun sonucunda havadan oksijen (O2) alir, ortama karbondioksit (CO2) verirler. Bu sürenin sonucunda meyveler bozulmakta ve çürümektedirler. Atmosfer kontrollü depolamada meyve ve sebzenin gelisimlerini sürdüremeyecekleri bir atmosfer ortami yaratilir. Bu ortam, oksijenin (O2) neredeyse yok edildigi, azotlu (N2) bir ortamin olusturuldugu, saklanan sebze ve meyveden çikan zarar verici karbondioksit (CO2) ve etilenin (C2H4) emildigi, ideal isi derecesinin saglandigi bir ortamdir.
- Meyve ve sebzeler daha uzun süre kaliteli olarak depolanabilmektedir. (Örnegin elmalar 12 ay boyunca, narlar 7-8 ay boyunca muhafaza edilebilmektedir.)
- Ürünler organik olarak yani hiçbir kimyasal kullanilmadan depolanabilmektedir. Bunun için dogada bulunan azot gazi kolay ve kisa sürede üretilerek kullanilmaktadir.
- Isletme ve bakim giderleri klasik depolara göre düsüktür.
- Çalistirilmasi nispeten basit olup enerji tasarrufu saglamaktadir.
- Ürünleri yaslandiran ve bozulmalarina neden olan etilen vb. gazlarin ortaya çikmasi engellenmektedir. Ortamda ürüne zarar verecek mikroorganizmalarin yasama sansi yoktur.
- Atmosfer kontrollü depolarda herhangi bir ilaçlamaya ihtiyaç yoktur.
Atmosfer Kontrollü Depolarin Klasik Depolara Göre Avantajlari
Dinamik Atmosfer Kontrollü Depolama
Meyve ve sebze depolama sirasinda düsük oksijen seviyeleri etkinligini kanitlamistir. Dinamik KA sisteminde oksijen seviyesi ek bir cihaz ile %0,4'e kadar düsürülür.